FOTO: OBLJETNICA MUČENIŠTVA FRA LOVRE MILANOVIĆA

FOTO: OBLJETNICA MUČENIŠTVA FRA LOVRE MILANOVIĆA

Donja Tramošnica, 03. veljače 2024.

Već je 217 godina od mučeničke smrti fra Lovre Milanovića, ali uspomena na taj dan i fra Lovru, mladog svećenika koji je hrabro ovim našim krajevima slijedio Krista, nimalo ne blijedi nego nas još više privlači i oduševljava.

Naš provincijal fra Zdravko Dadić, 3. veljače kao i svećenici koji su predvodili Trodnevnicu: fra Ivan Stanić, vlč. Stjepan Didak i fra Domagoj Šimić, okupljenim vjernicima su jednostavnim riječima približili vrijeme u kojem je fra Lovro živio. Iako to nije bilo tako daleko, dobro se iz fra Lovrinog života može pročitati kako je narod patio i s čime se sve svećenik morao susretati! Fra Lovro je zbog siromaštva došao iz Hercegovine, roditelji su mu umrli od kuge, a Posavinu je skoro sam služio. Okružen opasnostima i životu s puno iskušenja, mogao je samo uz Božju pomoć uzdignuta čela slijediti Krista i dijeliti sakramente vjernom puku. Zato je u svakom trenutku bio spreman na ono što mu se upravo i dogodilo, umrijeti za svoj narod i svoga Spasitelja.

Nadamo se i vjerujemo kako će vjerni Božji narod izmoliti njegovo proglašenje blaženim i svetim, te da nećemo još dugo vremena ili stoljećima čekati prvog blaženika i sveca iz naših krajeva!