Fra Lovro Milanović 1777-1807

Fra Lovro Milanović 1777-1807

Kršćanstvo je na ovim prostorima protkano brojnim svjedočkim životima i smrtima, koje su naš zavjet nastaviti na tim svijetlim tragovima. Premalo smo
znali pamtiti i zabilježiti pisanom riječju ono što je vjera pobožnog puka više čuvala i prenosi kroz čašćenje mjesta smrti i grobova zemnih ostataka. Tako je i sa smrću fra Lovre Milanovića (1777-1807). Premalo je ostalo zapisano. Sada je nastojao fra Marijan Karaula pokupiti ono što je zapisano o tom svijetlom liku, svjedoku vjere kao kršćaninu, fratru i svećeniku. Također je mogao više pokupiti iz „tradicijskog pamćenja“ kroz pučku pobožnost prema grobu fra Lovre i mjestu mučeničke smrti. Povodom dvjestote obljetnice mučeničke smrti ova knjiga želi barem malo više sačuvati pamćenje na one koji su nas zadužili prenoseći vjeru otaca i cijenom vlastitog života.

Neka se barem ovom pisanom riječju malo odužimo tim velikanima vjere, ali i neka se odgaja u nama zahvalnost prema onima koji nam namriješe najveću baštinu – vjeru otaca. Zato se iskreno zahvaljujem fra Marijanu Karauli, na trudu kojim je uznastojao iskupiti na jedno mjesto što se dalo iskupiti, kako bi se pamćenje sačuvalo i dokumentiranom riječju.

Treba odati priznanje vjernom puku, koji je bez straha u svim režimima prenosio s koljena na koljeno usmenu predaju i tako sačuvao sjećanje na te svijetle likove. Ujedno je svojom pučkom vjerom molio zagovor tih mučenika, jer je vjerovao da je njihova smrt dokaz vjernosti Bogu, Crkvi i svom narodu kojem su služili. Kroz tu su se pobožnost nadahnjivali i tražili snagu vjere za ustrajnost i vjernost u svim vremenima.


Šteta je da nismo imali mogućnosti i umješnosti pa pripremili i pokrenuli procese za beatifikaciju tolikih svijetlih likova koji zasvjedočiše svoju vjeru
mučeničkom smrću. Mnoge su bile zapreke, a koji put i naša duhovna kultura vrednovanja velikana duha i vjere. Da bi svoju inertnost opravdali, znali smo tražiti kojekakve razloge, a obični vjerni puk nije tražio opravdanja nego je utvrđivao svoju vjeru svojom molitvom i pokorom na grobovima mučenika. Neka i ova knjiga doprinese da znamo vrednovati svoju povijest i sve one koji su utkani u našu prošlost. Ujedno je ovo divna prilika da vratimo samopouzdanje i vrednovanje svojih korijena na kojima mi danas živimo. Osjetit ćemo veću spremnost da i mi svojim svjedočenjem i vjernošću ostavimo zadužbinu za buduća pokoljenja. To i jest pravi smisao ovog izdanja knjige o fra Lovri Milanoviću. Neka ova knjiga bude istinsko nadahnuće i poticaj u ovim vremenima kada mislimo da je teško nadu svjedočiti i utkati vjernost vjere na ovim prostorima.


Neka ova knjiga bude izazov mnogima da se još više pristupi prikupljanju podataka, ukoliko ih ima, o našim svjedocima vjere, ali i neka se i drugi velikani duha i mučeničke vjere također rasvijetle kao nadahnuće i poticaj za naša vremena. U tom svjetlu želim da prihvatite ovu knjigu i neka bude poticaj za
hrabro svjedočenje vjere u našem vremenu, ali i istinski pamćenje onih koji su nas zadužili jer nam mučeničkom smrću namriješe najveće svetinje.

Vinko kardinal Puljić
nadbiskup vrhbosanski
Sarajevo, Blagdan Marije Majke Crkve, 28. svibnja 2007 

Preuzmite knjigu