FOTO: TRODNEVNICA SV. IVANU KRSTITELJU I JUBILEJ 50 GODIMA ŽUPE DONJA TRAMOŠNICA,

FOTO: TRODNEVNICA SV. IVANU KRSTITELJU I JUBILEJ 50 GODIMA ŽUPE DONJA TRAMOŠNICA,

 

 

Trodnevnica Sv. Ivan Krstitelj i jubilej 50 godina župe Donja Tramošnica, te dijamantno misno slavlje mr. dr. Mate Zovkića veliki je znak utjehe i ohrabrenja za sve vjernike i žitelje Donje Tramošnice.

Župa Donja Tramošnica je nastala davne 1973. godine u vrijeme komunizma. Tada je imala oko 3000 vjernika, oko 1000 obitelji i tisuću školske djece.

A danas nakon 50 godina, možemo reći kako nikada nismo ni slutili da ćemo biti pusti i prazni punih 10 godina. To je bio rezultat bezbožnog komunizma, rat  stradanje u progoni čije se posljedice i danas osjećaju.

Sada ponovno ustajemo  iz prašine i pepela. Pripremamo se za prvi Jubilej 50 godina župe Donje Tramošnice, Devetnicom i Trodnevnicom.

Prvi dan

Fra Zdravko Dadić,  provincijal Bosne Srebrene. Fra Zdravko je naglasio važnost slavlja Jubileja i potrebu obnove i budućnosti loja je pred nama.

Drugi dan

Fra Jozo Puškarić, župnik u Gornjoj Dubici. On je posvjedočio važnost novoga imena i ime koje je sv. Ivan Krstitelj primio već prije svoga rođenja. Ivan mu je ime, sto znači  Bog je milosrdan ili Bog se smilovao svome narodu. Potrebno je da i mi budemo milosrdni i blagi i da nikoga je osuđujemo, nego da se molimo za obraćenje i mir!

Treći dan

Fra Bono Kovačević, župnik u Orašju. Lijepim riječima je predstavio sv. Ivana kao navjestitelja Isusa Krista i onoga koji spaja staro i novo. On radosno naviješta Spasitelja svijeta, a nas poziva na obraćenje i da povjerujemo u Istinu, u Krista. Svoje razmišljanje fra Bono je potkrijepio i s nekoliko prelijepih promjera
Pjevanje i sviranje su predvodili tamburaši iz Tolise, na čelu s nastavnikom Željkom Klasićem.

PATRON I ZLATNI JUBILEJ 50 GODINA ŽUPE DONJA TRAMOŠNICA

Poslije sv. Mise uočnice, ovim dijelom domovine, prošlo je manje nevrijeme, nestalo je i struje. Činilo se da bi moglo i slavlje pokvariti. No, po jutru se dan poznaje, a nekada i ne!
Ujutro je kiša ponovno u više navrata dobro padala, a onda se za vrijeme sv. mise sve utišalo. I struja je došla oko pola 11. U svečanoj procesiji, na čijem čelu je bio fra Bono Kovačević s križem, ušli smo po novom platou u našu župnu crkvu sv. Ivana Krstitelja.
Poslije kratkih uvodnih riječi i pozdrava, pozva sam mg. dr. Tomu Vukšića, da započne sv. misno slavlje.
U prelijepom uvodu i propovijedi naš je nadbiskup na poseban način izrazio važnost i značenje JUBILEJA, a prigodnim riječima je pozdravio i čestitao mg. dr. Mati Zovkiću 60 godina misništva. Također je i Tin Kovačević primio sakrament sv. Potvrde.
Zbor Mirjam, pod ravnanjem č. s. Kate Rukavina je uveličao misno slavlje, a Bogu smo svi zajedno zahvalili pjesmom Te Deum – Tebe Boga hvalimo.
Nakon svečanog misnog slavlja, darova i zahvala, slavlje je nastavljeno zajedničkim ručkom pod šatorima u crkvenom dvorištu, u pjesmi i veselju s Draletom i Raščica bendom.
Sv. Ivane Krstitelju, moli za nas!

FOTOGALERIJA