AUDIO/FOTO: SVETI JOSIP RADNIK, 1. svibnja, 2022.

AUDIO/FOTO: SVETI JOSIP RADNIK, 1. svibnja, 2022.

Danas je 3. uskrsna nedjelja i blagoslov polja u Grabu, najvećem selu po broju i povratku Tramošnjana.

Više od stotinu, ili 150 vjernika se sabralo na prostoru starog židovskog groblja. Ovdje se započelo sa svetim misama prije osnutka župe 1973. Tu su se pored kapele događala prva okupljanja djece i razne igre, nogomet.

Danas je sv. Josip, mlada nedjelja i blagoslov polja. Lijep je sunčani dan. Svi su veseli i raspoloženi, jer pune dvije godine sve je bilo pod prijetnjom korone. Nažalost, danas prijeti novo zlo rata sa Istoka Europe. Zdušno se molimo da rata ne bude, ali nikad se ne zna.

Svi se slažemo da je kod kuće najbolje. Ovdje i trava i zemlja lijepo miriše, a pogotovo cvijeće. Nakon misnog slavlja, iskrene molitve i blagoslova koji je svatko iskreno primio, svi su krenuli svojim domovima kako bi blagovali najljepša jela koja se mogu pripremiti za ovakvu prigodu. Kao što je prostor oko kapele bio ispunjen vjernicima, molitvom i pjesmom, pa i prekrasnim posavskim nošnjama, tako su po podne u Grabu skoro sva dvorišta, osim onih gdje je ruševina i gdje nema domaćina, bila ispunjena autima a kuće ljudima oko čašice razgovora i prelijepog obiteljskog ručka. Krasno. Ovdje žive dobri i hrabri ljudi, pa neka ih Božja ljubav hrabri i čuva po zagovoru sv. Josipa Radnika!

Sv. Josipe, moli za nas!