FOTO: PUT KRIŽA KROZ DONJU TRAMOŠNICU

FOTO: PUT KRIŽA KROZ DONJU TRAMOŠNICU
Kliknite na sliku za prikaz cijele galerije

Cvjetnica, 10. travnja, 2022.

Nakon covid pandemije i raznih ograničenja, konačno smo se ove godine odlučili proći, barem jednim dijelom svoje župe, kroz “Suvaru” od župne crkve do filijale sv. Ante u mjestu Njivak. Danas tamo od prijašnjih 120 obitelji, živi samo jedan bračni par, Anto i Ruža Ivanković.

U 15 sati smo izmolili uvodnu molitvu na oltaru sv. Ivana u župnoj crkvi,  te u procesiji krenuli do prve postaje koja je kod kapele sv. Josipa u Grabu. Postaje smo rasporedili po mjesnim kapelicama, onim kraj puta, a tamo gdje ih nema broj postaje i reljefe križnog puta veličine 30 cm smo stavljali na stabla i porušene kuće.

Križ što su ga na čelu procesije nosili župljani, rad je ak. kipara Antuna Jurkića, replika starokršćanskog križa i urađen prošle godine za Franjevačke pučke misije.

U pobožnosti je sudjelovalo oko 50 vjernika, a među njima i desetak djece.

Pobožnost puta križa, omiljena među našim pukom, je predvodio fra Joso Oršolić sa susjednim župnikom iz Gornje Tramošnice, fra Markom Lovrićem.

Dan, istina proljetni i prohladan, ubrzo je postao lijep i sunčan, prošaran krupnim i sitnim oblacima na nebu, a pored pomalo blatnjavog puta, na sve strane je bilo obilje mirisavog cvijeća.

U kapeli sv. Ante je bila petnaesta postaja i misno slavlje, te poziv svima da molimo za obraćenje i mir u svijetu, a na poseban način u Ukrajini i svojoj domovini.

Domaćini i jedini mještani, Anto i Ruža su, nakon mise, pripremili kavu, piće i slatkiše.

Svi smo se lijepo duhovno okrijepili i osvježili. Hvala Bogu na ovom divnom danu i svima koji su na bilo koji način pomogli i sudjelovali. Mir i dobro!

Fra Joso Oršolić, župnik