PROSLAVA SVETOG IVE 2022.

PROSLAVA SVETOG IVE 2022.

Prije Svete Mise kao što smo to činili kroz korizmu i uskrsno vrijeme, čitali smo pola sata Bibliju. Nakon evanđelja uslijedilo bi razmatranje koje je fra Bono Tomić priredio za župu Podmilačje, naše najveće svetište sv. Ive, a i nama dobro dođu razmatranja o sv. Ivanu i njegovoj ulozi.

Trodnevnicu, kao i patron, smo povjerili fra Zvonki Benkoviću, profesoru u Visokom i Sarajevu!

Prvu večer nas je podsjetio na važnost i vrijednost bliže priprave za neki događaj, a na poseban način, za patron.

Drugu večer, fra Zvonko nas pita na našoj gori-crkvi, o Blaženstvima i Kristovoj prisutnosti u Euharistiji. Koliko se trudimo biti Njegovi istinski svjedoci današnjem modernom čovjeku.

Na uročnici smo posebno molili za bolesne i nemoćne. Misno slavlje je započelo blagoslovom vode i 3 škropljenjem. Kao što su se roditelji Ivanovi i rodbina pitali, što li će biti od ovoga djeteta, tako se i mi pitamo za svoju budućnost. No, naša je budućnost također u Božjim rukama i potrebno je samo da odgovorimo na Njegov poziv.

Ovaj dan je i “Susret duhovnih zvanja naše župe”, pa smo se spomenuli pokojnih svećenika i časnih sestara, te kratko predstavili one koji su živi i rade na njivi Gospodnjoj.

PATRON smo započeli malim hodočašćem u jutarnjim satima od Okruglića do župne crkve. Molitvom krunice, pjesmom i litanijama te svojim hodočašćem ispunili smo zavjet sv. Ivi pod geslom “100 IVANA”.

Petnaestak svećenika, desetak časnih sestara i prepuna crkva s više stotina vjernika bio je pokazatelj da Tramošnica istinski i radosno slavi svog nebeskog zaštitnika. Misno slavlje na poseban način je uljepšao zbor Mirjam na čelu sa s. Katom Mlakić, a tu su i bogoslovi iz Sarajeva-Vogošće, zajednice Mater Redemptoris sa svojim odgojiteljem Don Antom Ljuj.

Danas je predsjedatelj misnog slavlja fra Zvonko Benković zaokružio svoje trodnevno promišljanje riječima Glasnika koji stoji u pustinji i poziva nas sve na obraćenje te ujedno se postavlja i nama pitanje :A što li bi se dogodilo da i mi poput Zaharije zanijemimo devet mjeseci? Kakav bi bio naš odgovor i koje bismo dali ime, što bismo svjedočili nakon tih dana.

Euharistijsko slavlje su uljepšali i mnogi župljani koji su obukli narodne nošnje.

Župnik fra Joso Oršolić je na kraju sv. mise zahvalio svim svećenicima, pjevačima kao i darovateljima, a onda je prisutne pozvao na zajednički ručak, pod šatorom u crkvenom dvorištu.

Za vrijeme ručka su pročitani darovatelji, a bogoslovi su otpjevali nekoliko duhovnih i domoljubnih, te zabavnih i starogradskih pjesama. Slavlje je trajalo do kasnih popodnevnih sati.

Ovim danom PATRONA je započelo i slavlje Jubileja 50 GODINA župe Donja Tramošnica, koje će uz Božju pomoć i dobre ljude, svoj vrhunac imati na sv. Ivana Krstitelja 2023.

Mir i dobro i dobro došli dragi župljani i svi ljudi dobre volje!