OBLJETNICA SMRTI SLUGE BOŽJEGA FRA LOVRE MILANOVIĆA 03.02.2022.

OBLJETNICA SMRTI SLUGE BOŽJEGA FRA LOVRE MILANOVIĆA 03.02.2022.

Okupljeni u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramosnici, vjernici i hodočasnici sa svojim svećenicoma su proslavili Obljetnicu mučeništva fra Lovre Milanovića i zdušno, kao mižda nikada prije, molili njegov zagovor da nas sve dobri Bog oslobodi i sačuva od korone virusa, bolesti grla, svakog druhog zla i svake druge pandemije. U nakane je ukljucena i molitva za zdravlje vlč. Jakova Filpovića, koji se nalazi u teškom zdravstvenom stanju.
Fra Joso je još pridodao i nakane da nad fra Lovrin zagovir oslobidi i sačuva od nemara i nebrige za baštinom, domom, rodnom grudom i domivinom.
Misno slavlje je predvodio monsinjor Marinko Miličević, generalni vikar gospićko-senjske biskupije.
U svojoj propovijedi je na poseban način naglasio fra Lovrinu spremnost na mučeništvo. Mučenuci su htjeli biti sv. Anto, sv. Franjo i mnogi drugi sveci, ali nije bila volja Božja.

Ovo su Gospina vremena. Trebamo se u svim svojim pteškoćama uteći majci. Svi smo pozvani na svetost i spoznaju da smo u Božjim rukama. Marijino srce nas može ohrabriti i utješiti. Kako su biskupi Portugala posvetili svoju zemlju Mariji i bili su pošteđeni Drugog svjetskog rata. To možemo i mi učiniti i Mariji i fra Lovrinom zagovoru povjeriti sebe, svoj dom i svoju župu, svoju domovinu i vidjet ćemo, Bog će učiniti čudo.
U misnom slavlju je sudjelovalo dvadesetak svecenika, a pjevanje je predvidio zbor Mirjam iz.Tolise pod ravnanjem s. Kate Mlakić.
Na kraju misnog slavlja, fra Joso je pozvao sve vjernike na apero, a zbor i svećenike na zajednički ručak.
Ujedno je župnik zahvalio i pročitao i sve dobročinitelje za obljetnicu mučeništva.
Svoju propovijed don Marinko je završio rijecima: Kada je fra Joso dosao u ovu župu i gledajući porušena sela i kuće samo je rekao:
“Nemamo se mi ovdje ni na što osloniti, jedino na naše svetinje, a tu je na prvome mjestu naša nebeska Majka, sveti Ivo i sluga Božji fra Lovro Milanović.”
Slugo Božji fra Lovro Milanoviću, moli za nas!

Fotogalerija

Trodnevnica uoči proslave

PRVI DAN – ponedjeljak
Fra Niko Josić, gvardijan iz Dubrava je predvodio misno slavlje. U propovijedi je na poseban nacčin naglasio svetost kao najvažniji smisao i cilj ljudskoga života.
Svi smo pozvani na sveyost i nasljedovati Krista poput Sluge fra Lovre Milanovića i pod cijenu vlastitog života.
Pjevanje je uljepšala grupa Pax iz Tolise zajedno sa svojim nastavnikom Zeljkom Klaićem.
Pored fra Nike na oltaru su bili vlc. Ilija Matanović, župnik iz Turića, fra Marko Lovrić, župnik iz Gornje Tramošnice. Prije svete mise moljena je krunica koju je predvodilo pastoralno Vijece, a svecenici su bili na raspolaganju za ispovijed, prije svete mise. Četrdedetak vjernika, u ovo vrijeme pandemije, je lijep broj za naše prilike i poziv svima nama da još predanije molimo za fra Lovrino proglašenje blaženim i svetim i za njegov zagovor i Božju pomoć u svim potrebama ovoga života.
Slugo Božji fra Lovro Milanoviću, moli za nas!

DRUGI DAN – utorak
Kako je lijepo živjeti zajedno, pjevati i moliti kao jedna živa Crkva.
Tako je bilo i drugoga dana Trodnevnice.
Predsjedatelj misnog slavlja, gvardijan s Plehana fra Anto Tomas, u svome promišljanju nas je podsjetio koliko i kako vježbamo, treniramo, molimo za strpljivost i snagu Božju u podnošenju svojih križeva.
Sve nas je upitao, jesmo li pobjegli kada je došlo razapinjanje. Fra Lovro je spremno stao pred taj trenutak i ostavi divni primjer mučeništva.
A nas je sve fra Anto upitao, jesmo li spremni barem opomenuti one koji vrijeđaju našega Boga, da to ne čine?
Pored 40-ak vjernika, na misnom slavlju su bili svećenici: fra Marko Lovrić, don Marinko Miličević, fra Jozo Puškarić, vlč. Ilija Matanović.
Pjevanje je predvo dio band Pax, koji je na kraju otpjevao pjesmu: “Moja majka” s porukom da samo prava majčinska ljubav može vratiti život našoj župi i ovim prostorima!
Slugo Božji fra Lovro,  moli za nas!