JURJEVO U ORLOVU POLJU

JURJEVO U ORLOVU POLJU

23. travnja 2022.
Lijepo je sunčano i prohladno proljetno jutro. Pred kapelom sv. Juraja poveće mnoštvo ljudi. Neobično i neočekivano, jer proteklih godina nije bilo tako. No, ubrzo sam shvatio: subota je, mjere i ograničenja zbog korone su ublaženi, a ljudi se možda poželjeli svoga kraja Orlova Polja, svoje župe pa došli da se uvjere ima li ovdje života.
Ubrzo je i pozvonilo zvono za početak misnog slavlja, odnosno blagoslov polja. Najprije smo otpjevali, svi zajedno, pjesmu: Hvaljen Isus Marijo.
Potom je fra Marko Lovrić izmolio sve četiri postaje Blagoslova polja i rada naših ruku uz blagoslivljanje križem, jedom svijećom- jedinstvom, s tri svijeće- trojstvo i blagoslovljenom vodom.
Kao što smo se kod svakoga znaka pobožno križali, tako smo jos pobožnije odgovarali na zazive Litanija svih svetih između pojedinih postaja.
U poruci – propovijedi nakon evanđelja istaknuto je uskrsno vrijeme i poziv svima nama da budemo svjedoci Krista raspetoga i uskrsloga, svuda i na svakome mjestu, a ponajviše u Orlovu Polju.
Sv. Juraj se nije plašio nemani ni pod cijenu vlastitog života, tako i mi ne smijemo odstupati i bježati ni pred kim, nego svako zlo ljubavlju uz pomoć Božju moramo nadvladati i pobijediti, kako bi se vidjelo kome smo povjerovali i čiji smo svjedoci.
Svoj prilog u blagoslov su upisala 23 vjernika, na čemu im je župnik najljepše zahvalio
Ujedno je svima koji slave imendan čestitao imendan, sa željom da i godini budu živi i zdravi.
Jos bi bolje bilo da se nakon završnog blagoslova zaigralo kolo i zapjevalo, ali se nitko nije sjetio ponijeti šargiju i violinu. Drugi puta će biti sigurno bolje!
Sv. Juraju obrani nas od pandemije i svakoga zla, molimo te!