FOTO: IZLOŽBA U SARAJEVU: Fra Lovro Milanović

FOTO: IZLOŽBA U SARAJEVU: Fra Lovro Milanović

Kliknite sliku iznad za pregled cijelog albuma.

10.05.2022. /Bl. Ivan Merz

Rani jutarnji sat, oko šest, putnici-hodočasnici i bus su već stigli. Na brzinu tovarimo 42 slike i kutiju s katalozima, koliko je moglo stati.

I lagano krećemo prema Sarajevu. Dan oblačan s prognozom da neće padati.

Malo smo zastali u Lipnici kako bismo provjerili gumu koja je malo popustila. Tu se pozdravljamo s Nurijom koji je iz Lipnice i dobro poznaje fra Marka Lovrića. Šalje mu pozdrave.

Idemo dalje. Prva nam je stanica Olovo, svetište Gospe Olovske. Pomolili smo se u crkvi, pet Očenaša. Ukratko sam ispričao o svetištu, ono što sam najbolje znao. Ušli smo i u spomen sobu fra Luje Zloušića, obnovitelja svetišta i profesora u Visokom. Fotografija i kratka molitva za sretan put. Oko crkve je opkop, sanacija temelja i još puno radova na učvršćivanju crkve koju je načeo zub vremena.

Nakon što smo sa župnikom fra Ilijom Božićem popili kavu i čuli još dosta lijepih informacija o Gospi Olovskoj, krenuli smo dalje prema Sarajevu.

Najprije smo prošetali Vrelom Bosne. Prilično je malo ljudi jer je radni dan i još je rano, ali je obilje vode na sve strane i svježina kakvu čovjek samo može poželjeti.

Na Bistrik smo stigli oko pola jedan. Dok su ostali malo odmarali Marko i Pavo su mi pomogli postaviti slike. Cijela Galerija je zasjala novim svjetlom, fra Lovro je uzrok ljepote koja je i započela u njegovom rodnom gradu.

U popodnevnim satima posjetili smo Bas čaršiju, ručali ćevape u “Želji 2”, a onda se i fotografirali na Sebilju. Pomalo praćeni kapima kiše i tmurnim oblacima prošetali smo do katedrale i pomolili se, pet Očenaša na propeče. Slijedeći cilj je bio šetnja po BBI-u, te spomen obilježje i park ubijene djece u Sarajevu gdje se prije par dana obilježeno i sjecanje na tu veliku strahotu devedesetih, preko 1200 ubijenih i vise od 6000 onih koji su tek vidjeli ovaj nas ružni svijet. Ne ponovilo se!

Htjeli smo vidjeti i vijećnicu, ali je već bila zatvorena, pa smo se samo uslikali kao i ispred Inat kuće.

Jos smo posjetili i Sarajevsku pivnicu, te se osvježili pićem i palačincima

A nakon iscrpne šetnje uslijedilo je misno slavlje crkvi sv. Ante, Deveti utorak-Kristov križ. Sv. Misa je za sve štovatelje sv. Ante. Ako se iskreno pouzdajemo u spasenje poput Krista preko križa, onda i križ postaje naše drvo spasa kako nam je Krist pokazao svojim primjerom.

Na kraju sv. mise zamolili smo Božju pomoć za fra Lovrino proglašenje blaženim i svetim, kao i molitvu za zdravlje i bolesnike i da rata ne bude. Gvardijan fra Stipan Radić je također, pozdravljajući hodočasnike iz Tramošnice, podsjetio vjernike kako je fra Lovro rođeni Sarajlija.

Iako su klupe bile skoro popunjene, na Izložbu je došlo vrlo malo ljudi. Međutim, sve nas je pozitivno iznenadio dr. Mato Zovkić. Pozdravljajući sve nazočne, izrazio je svoju radost zbog fra Lovrine Izložbe, ali i žaljenje sto je kauza u nedostatku pravnika na određeni način zamrznuta.

Povjesničar umjetnosti i kronopisac, gđa. Snježana Mutapčić je u najkraćim crtama iznijela događaj kolonije u Tramišnici kao i doprinos umjetnika u promociji fra Lovre mučenika u BiH i šire.

Najljepša HVALA svima koji čine bilo šta dobro i lijepo kako bi fra Lovro doskora bio proglašen blaženim i svetim!

Slugo Božji fra Lovro, moli za nas!