Hodočašće Marija Bistrica, 30.09.2023.

Hodočašće Marija Bistrica, 30.09.2023.

Puno je razloga našeg hodočašća u Mariju Bistricu ove godine. Naime, dan hodočašća se poklapao s patronom Tišine, druga subota u listopadu. Ove godine je to 30.rujna pa smo na Vijeću odlučili sudjelovati u 25.obljetnici proglašenja blaženim mučenika Alojzija Stepinca. I bilo nam je prelijepo!

Četrdesetak hodočasnika je krenulo iz Tramošnice put Lijepe naše, Zagreba i Marije Bistrice. Već nakon sat vremena, oko 06 sati, bili smo u R Hrvatskoj. Široka i poluprazna autocesta u prekrasnom busu “Samir trade” nas je vodila prema cilju.

Već oko pola 10 sati bili smo na cilju. Zajedno s ostalim hodočasnicima, koji su pristizali s raznih strana BIH i R Hrvatske, kao i zemalja u okruženju, i mi smo bili na prostoru ispod prelijepe Gospine crkve. Prethodno smo s ostalim hodočasnicima prošli u molitvi i zavjetnoj procesiji kroz crkvu i oko oltara.

Stotine i tisuće vjernika, sa svih strana svijeta, ispunilo je prostor za misno slavlje. Prije početka sv. mise, helikopter je prosuo 10.000 latica ruža na okupljene hodočasnike ! Nešto predivno. Svatko je mogao ponijeti blagoslovljenu ružu u znak sjećanja i početak listopadske pobožnosti.

A onda su na oltar izašli svećenici, njih više od 350 i desetak biskupa i nadbiskupa. Delegat iz Rima je na početku misnog slavlja podijelio Palij zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši, koji je potom započeo i predvodio misno slavlje. U svojoj propovijedi nadbiskup Dražen Kutleša je istakao veličinu i snagu svetosti blaženog Alojzija Stepinca, te našu obvezu da molimo za njegovu beatifikaciju. Na kraju sv. mise, svi smo zajedno izmolili molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.

Pjevanje je predvodio veličanstveni zbor, a sudjelovao je i cijeli puk u dobro poznatim pjesmama i himni “Lijepa naša”, na kraju misnog slavlja.

Nakon prelijepe i veličanstvene liturgije i misnog slavlja, svratili smo kod našeg župljanina Bone Bošnjaka i njegove supruge Ljilje r. Dadić. Počastili su nas i okrijepili prekrasnim ručkom, a ponajviše svojim gostoprimstvom i pozivom: “Naša vrata su Vam svima uvijek otvorena!”

Bono i Ljiljo, najljepša hvala na svemu. Rado ćemo doći! Mir i dobro.

U povratku prema našoj domovini Bosni i Hercegovini, Posavini i Tramošnici, netko je primijetio: “Ovako je bilo i prije dvadesetak godina za župnika fra Mije. No, tada je Tadija Leutar sa svojom firmom donirao autobus i sredstva za hodočašće! On je ovih dana preminuo, ali je gesta vrijedna pažnje. Hvala mu i neka mu je laka naša hrvatska gruda. Počivao u miru Božjem!”

Ovaj puta nas je častio Martin Kovačević sa 100 KM, za piće odnosno doručak, a Ljilja i Bono Bošnjak ručkom.

Marko Bošnjak je vodio brigu oko organizacije hodočašća.

Bogu HVALA na svemu, svima koji su sudjelovali i svaki blagoslov vozaču i svima koji su nam na bilo koji način pomogli! Mir i dobro!