FRANJEVAČKE PUČKE MISIJE U DONJOJ i GORNJOJ TRAMOŠNICI

FRANJEVAČKE PUČKE MISIJE U DONJOJ i GORNJOJ TRAMOŠNICI

Iako je mali broj vjernika u Tramošnici, a njima treba pridodati i sve one koji program prate preko interneta, naš misionar fra Damir Pavić se iskreno trudi da se probudimo, obnovimo i ojačamo u svojoj vjeri.

U srijedu, kada smo započeli s Franjevačkim pučkim misijama, jasno nam je rekao kako franjevci već preko 7 stoljeća žive sa svojim narodom i kako ih narod također osjeća kao najuže članove svoje obitelji te ih i zove “ujaci”.

Drugi dan: EUHARISTIJA
Fra Damir je predslavio sv. misu u 8 sati, a posebno je naglasio što znači primiti Isusovu ispruženu ruku. Ispričao nam je događaj iz Albanije  gdje je komunizam bio puno strašniji nego kod nas. Neki stariji čovjek kojega je fra Ilija Kovačević posjetio, nije vjerovao da je svećenik dok nije opipao franjevački pas i habit. A onda je rekao da je cijeli život molio da ne umre bez svećenika. Kad se ispovjedio priznao je: “Sad mogu mirne duše i umrijeti, pomiren s Bogom i ljudima!”

Dom za starije i nemoćne SV. MAJKA TEREZA. Ispovijed i bolesničko pomazanje, te misno slavlje i prigodna propovijed. Fra Damir je na poseban način naglasio važnost i ljepotu majčinske ljubavi, te je spomenuo i svoje osobno predanje Bl. Dj. Mariji. Kao dijete bio je jako bolestan, kašljao je cijelu noć, pričala mu je njegova mama. Jedne noći usnila je Gospu i kako u naručju drži svoje dijete, a ona joj veli daj mi to dijete i bit će sve dobro.

U popodnevnim satima, drugoga dana franjevačkih misija fra Damir je nastavio s temom Euharistija, govoreći o važnosti i vrijednosti sv. mise. Na kraju sv. mise je bio blagoslov s Presvetim, a onda smo izmolili opijelo za stradale u Vukovaru i Tramošnici, te s upaljenim svijećama izašli samo do kipa sv. Ive i fra Lovrine biste, te spomenika za stradale u ratu, gdje smo ostavili upaljene svijeće.

Pokoj vječni daruj im Gospodine! Neka počivaju u miru! Amen.

AUDIO ZAPISI: