ČETVRTA MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA i VEČERI PROZE I POEZIJE “FRA LOVRO”

ČETVRTA MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA i VEČERI PROZE I POEZIJE “FRA LOVRO”

Kliknite na sliku iznad za pregled.Donja Tramošnica, 10. do 13. studenoga 2022.

Ovogodišnje pomjeranje kolonije u mjesec studeni, iako je imalo svojih opravdanih razloga, neki vjernici su s pravom već pitali: “Pa, hoće li uopće biti kolonije!”
Ne želeći prekidati već pomalo uhodanu praksu, a pogotovo uz JUBILEJ 50 GODINA ŽUPE, i ove godine smo pozvali sve naše drage i poznate umjetnike, ali i neke nove.
Svi su kao jedna ekipa radili proteklog vikrnda kako bi u našu župu i čašćenje Sluge Božjega fra Lovre Milanovića, utkali i dio sebe, svoje umjetnosti i svoga talemta.
Njihovim zalaganjem smo obogaćeni s novih četrdesetak djela, s raznim tematkama, od mrtve prirode, raznih franjevackih motiva pa sve do fra Lovrinog stradanja i palme mučeništva.
A kako je kolonija, pored radnoga dijela takodjer i molitvena i efukativna, naše umjetnike i goste smo upoznali s okolnim župama, te smo  također hodočastili i na fra Lovrino groblje,  gdje smo pobožno kid fra Lovrinog groba molili za mir u svijetu i da rata ne bude, više nikada i nigdje!
Na tom putu nas je lijepo primio i počastio fra Marko Lovrić kod Gospe od Anđela u Gornjoj Tramošnici.
Nakon povratka s fra Lovrinog groblja, posjeti smo atelje i ljevaonicu umjetnina Antuna Jurkića, koji se već nekoliko godina vratio u Tramošnicu. Pomno smo sve pogledali, a na poseban način lijevanje kipa kraljaTvrtka, kojega je izmodelirao akademski kipar Stjepo Gavrić.
Uz divljenje i ostalim umjetnimana koje se rade ili su vec urađene, lijepo smo se počastili čorbancem  koji je Antun pripremio sa svojim djelatnicima.
Nedjeljnom sv.misom, molitvom i zahvalom Bogu i ove godine smo završili Četvrtu međunarodnu likovnu koloniju. Umjernicima smo iskreno zahvalili na trudu, naporu i lijepim umjetničkim djelima, a sve smo ih obdarili malim korpicama koje je svojim proizvodima napunila gospođa Anđa Josipović. Misu su svojim pjevanjem uljepšali članovi grupe Pax sa svojim nastavnikom Željkom Klaićem.
Na kraju sv. mise župnik fra Joso je zahvalio svim darovateljima i posebno Kati Dadić, Jeli Katić, Žarku i Marku Bošnjaku, Antunu Jurkiću i fra Marku Lovriću, te mesnici Pavlović koja je darovala kobasice za nedjeljni ručak.
Poslije ručka i kave ispraćuše, pozdravili smo se s našim umjetnicima i poželili im sretan put, te da nam opet dođu.
Djelima naših umjetnika, ne samo da ćemo uljepšati svoju galeriju, nego i domove, a na poseban način uz izložbe po župama želimo pomoći fra Lovrino proglašenje blaženim i svetim. Slugo Božji fra Lovro, moli za nas!

Sudionici:
1. Vinko Lamešić-voditelj, Tuzla
2. Anto Jurkić, Tramošnica
3. S. Božena Gagulić, Tramošnica
4. Jure Semren, Livno
5. Ilija Blažanović, Zagreb
6. Slavko Blažanović, Zagreb
7. Marko Živković, Osijek
8. Marela Jerkić, Mostar
9. Zvonimir Perak, Ivankovo
10. Gabriela Perak, Ivankovo
11. Maja Perak, Ivankovo
12. Mirsada Masal, Sarajevo
13. Marko Pejić, Tolisa
14. Snježana Mutapčić, Sarajevo
15. Snježana Đelmić, Ploče
16. Ratko Jolić Srebrenica,
17. Jasna Bošković, Zvornik
18. Ilonka Jasak, Sarajevo
19. Vladimir-Vlatko Blažanović, Zagreb
20. Fra Pero Oršolić, Tolisa

Donja Tramošnica, 10.do 13. studenoga 2022.