DOŠLI SMO TI MAJKO DRAGA: Hodočašće u Međugorje, 29.-31. kolovoza 2021.

DOŠLI SMO TI MAJKO DRAGA: Hodočašće u Međugorje, 29.-31. kolovoza 2021.

“Živjeti i hodočastiti. Mi smo na putu prema nebu i svome Ocu!”

Posjetiti Međugorje, pogotovo u 40-toj obljetnici ukazanja (1981-2021.) poseban je doživljaj, sreća i blagoslov za sve koji hodočaste na to sveto i lijepo mjesto.
Tamo se nebo uistinu spustilo na zemlju, pa se skoro može i dotaknuti.
Na svakom koraku je prisutna Njegova ljubav i briga za čovjeka, u crkvi sv. Filipa i Jakova, ispovjedaonicama u kojima se neprestano ljudi ispovijedaju, pa je tako Međugorje postalo ispovjedaonica cijeloga svijeta.
Cenakolo, Milosrdni otac, Majčino selo i druga mjesta skrbi i brige za djecu, ovisnike svih vrsta, jesu životne priče koje se mogu čuti samo u Međugorju.
A tek onda ono sto sami vjernici mogu učiniti i doživjeti na svoj vlastiti način jesu dva brda: Križevac i Brdo ukazanja.
Put križa i penjanje do križa na vrh brda, što mnogi čine i bosi, s djecom u naručju, u grupama ili pojedinačno, s pjesmom i molitvom, ne samo da daje prekrasan pogled na panoramu Međugorja, nego i mogućnost da čovjek sam zaviri u svoju dušu, pogleda svoje rane i osjeti miris Božje blizine u iskustvu hoda kroz vlastitu pustinju, na kamenju koje je već izlizano od prolaska mnogih hodočasnika i svakome daje osjećaj kako veliki Bog ljubi i voli svakoga čovjeka kao svoje dijete.
Na Brdu ukazanja vjernici najprije izmole harem radosna otajstva krunice, koja najviše i govore o Marijinom “fiat” ili “neka mi bude”, a onda dođu do mjesta gdje se ukazala prije 40 godina i shvate smisao svih svojih napora pa kažu i zapjevaju: “Moja je majka nalijepiš cvijet, ona mi daje život i smijeh!”
U rukama prekrasnog kipa na tom mjestu, uvijek je novi i svježi buket cvijeća.
Gospin kip je od bijelog mramora i kao da je malo u zadnje vrijeme zaprljan ili zbog klimatskih promjena ili od sivila našega vremena, ne znam točno.
Međutim, s Križevca i Brda ukazanja, iz Međugorja i sa svog dvodnevnog hodočašća svi smo se vratili, nas tridesetak, puni prelijepih dojmova, ispunjene duše i Božje milosti, te posebnog dara i osjećaja kako nas Bog ljubi i posebno po Mariji poziva na ljubav prema Njemu i svim stvorenjima.
Neka nas sve kraljica mira, obitelji i naša Majka štiti i brani, te svojim zagovorom, pomoću i zaštitom vodi u sve dane našega života prema nebu i našem Bogu i Ocu.
Gospo Međugorska, majko mira i majko naša, moli za nas!