Krizma u Donjoj Tramošnici: Prvi puta nakon rata

Krizma u Donjoj Tramošnici: Prvi puta nakon rata

U subotu 7. kolovoza, u župi svetoga Ivana Krstitelja, u Donjoj Tramošnici pod svečanom svetom misom, u 11 sati, upriličena je podjela sakramenta potvrde – krizme uz domaće vjernike te uz brojne župljane koji su došli iz inozemstva. Primanju sakramenta potvrde pristupilo je ukupno 10 krizmanika, 6 dječaka i 4 djevojčice. Od 10 krizmanika četvero ih živi na području župe Donja i Gornja Tramošnica, a ostalih 6 krizmanika došli su iz inozemstva.

Misnim slavljem predsjedao je mons. dr. Tomo Vukšić, biskup koadjutor vrhbosanski i administrator Vojnog ordinarijata, u koncelebraciji s župnikom fra Josom Oršolićem, fra Markom Lovrićem, župnikom iz Gornje Tramošnice, fra Bonom Kovačevićem, župnikom iz Orašja te fra Mariom Jurićem, gvardijanom toliškog samostana.

Misno slavlje animirali su sami krizmanici i njihovi roditelji te sestre Ilišević iz Donje Mahale, župa Tolisa.

Posljednja krizma na području Gradačca za krizmanike Donje i Gornje Tramošnice, Turića, Srednje Slatine i Gradačca slavljena je 1991. kada je sakrament krizme podijelio tada novoimenovani nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić.

Ovako je prvu krizmu nakon rata doživio Marijan Dadić, pastoralni djelatnik u Njemačkoj:

Danas je naša župa Donja Tramošnica zajedno s Gornjom Tramošnicom po prvi puta nakon rata, proslavila sv. krizmu ili potvrdu. Sedam krizmanika iz naše Donje Tramošnice i tri iz Gornje Tramošnice, kumovi, roditelji i vjernici ispunili su crkvu sv. Ivana Krstitelja koja je za ovu prigodu bila premalena. Točno je nedostajao dio crkve koji je u ratu srušen, a i to bi bilo malo!Nadbiskup Tomo Vukšić također je oduševljen nazočnošću vjernika i radošću koju donosi sveta Potvrda, te nas je sve upozorio da su lijepi darovi koje primamo, a najljepši je dar Duha Svetoga, odnosno milosti od Boga a to su: dar mudrosti, dar razuma, dar savjeta, dar jakosti, dar znanja, dar pobožnost i dar straha Božjega!

Nakon mise u ugodnoj atmosferi slavlje je nastavljeno u crkvenom dvorištu.

Izvor: Svjetlo riječi