FOTO/AUDIO: USKRS 2022.

FOTO/AUDIO: USKRS 2022.
Kliknite na sliku za prikaz cijele galerije

Ove godine našu najveću svetkovinu USKRSNUĆE GOSPODINA NAŠEGA ISUSA KRISTA – USKRS smo proslavili 17. travnja u posebnoj radosti i miru, obilju Božjeg blagoslova.
Cijelu korizmu, od Čiste srijede, do Velikog četvrtka smo čitali Bibliju, pola sata prije svete mise. Nedjeljom su vjernici molili i predmolili krunicu.
Na Cvjetnicu je, kao nikada do sada crkva bila ukrašena i palminim granama koje nam je poslao Josip Ćavarević iz Medulina, kao i maslinove grančice.
A popodne od 3 do oko pola 6, smo imali put križa kroz župu, od župne crkve do kapele sv. Ante u Njivku. Tamo je na kraju bila i sv. misa. Sudjelovalo je oko 50 vjernika. Bio je s nama i župnik iz Gornje Tramošnice, fra Marko Lovrić.
Na Veliki petak smo, imali ljubljenje i klanjanje sv. križu, prvi puta nakon dvije godine korone, također oko 50-ak vjernika.
Oko 19 sati, otišli smo u Staro Selo, župa Turić,, gdje smo imali put križa od mjesta fra Lovrina stradanja, do groblja.
Bilo je oko 120 vjernika iz obje Tramošnice i Turića, fra Marko Lovrić, vlč. Ilija Matanović i ja. Također je bilo i nekoliko č. sestara.
Blagoslov jela je bio na Veliku subotu u Tramošnici u 9 sati, oko 80 vjernika i 20 vjernika u Orlovu Polju u 9 i 30.
Vazmeno bdijenje, blagoslov ognja, Exultet, sv. Misa u 19 sati.
Đuro Ivić je pripremio vatru. Križ je u procesiji nosio Pavo Ćaćić, vodicu i tamjan Stjepo Šokčević, kadionicu Anto Kovačević, a uskrsnu svijeću Tadija Petrović.
Vazmeno bdijenje je trajalo oko 2 sata. Bilo je dovoljno i novih čitača za sva čitanja. Sudjelovalo je oko 70 vjernika.
Na sam dan Uskrsa, crkva je bila puna vjernika, vise od 150, možda i 200 osoba. Osjećalo se pravo i radosno uskrsno raspoloženje. Mnogi su došli nakon više godina pandemije i korone iz Hrvatske i dijaspore. Ana Bošnjak i drugi članovi župe su se iskreno potrudili sve lijepo pripremiti za Veliki tjedan i Vazmeno trodnevlje, oltar, sveti grob i cvijeće pred oltarom.
Sve na veću slavu Božju. Istinski se molilo i pjevalo, slavilo Boga, iako nas sve pomalo pritišće strahota rata u Ukrajini, za koju nitko ne zna dokle će trajati i kada će završiti.
Na drugi dan Uskrsa, također je bilo svečano i lijepo, istina nešto manje svijeta, jer su neki već krenuli na radna mjesta.
Kroz uskrsno vrijeme se nastavlja čitati sv. Pismo i moliti za mir u svijetu, da prestane rat u Ukrajini i da ga više nigdje ne bude.
Uskrsli Kriste, podari nam svoj mir!
Fra Joso Oršolić