DRUGI O NAMA: U Donjoj Tramošnici prije rata 3000 vjernika, vratilo ih se tek 200

DRUGI O NAMA: U Donjoj Tramošnici prije rata 3000 vjernika, vratilo ih se tek 200

U župi Donja Tramošnica obilježena je godišnjica mučeništva sluge Božjega fra Lovre Milanovića koji je 3. veljače 1807. godine umro mučeničkom smrću, piše Večernji list BiH.

Mise trodnevnice

Mise trodnevnice u spomen obljetnice smrti tog svećenika Franjevačke provincije Bosne Srebrene predvodili su u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u toj župi Bosanske Posavine fra Niko Josić, gvardijan u Dubravama, fra Anto Tomas, gvardijan na Plehanu, i fra Željko Nikolić, gvardijan u Tuzli. – Veliki je ovo događaj za jednu povratničku župu u kojoj je prije posljednjega rata živjelo 3000 vjernika, a vratilo ih se tek manje od 200. Koliko je sluga Božji fra Lovro svijetli lik franjevačke i crkvene povijesti, svjedoče brojni vjernici svih vjeroispovijesti koji na njegov grob više od dva stoljeća dolaze spontano i redovito – ističe župnik fra Joso Oršolić. Prvog dana trodnevnice u propovijedi je fra Niko Josić, gvardijan iz Dubrava, naglasio svetost kao najvažniji smisao i cilj ljudskoga života. – Svi smo pozvani na svetost i nasljedovati Krista poput sluge fra Lovre Milanovića i pod cijenu vlastitog života – kazao je gvardijan fra Niko Josić. – Kako je lijepo živjeti zajedno, pjevati i moliti kao jedna živa crkva – poruka je koja je odzvanjala crkvom u Donjoj Tramošnici drugog dana trodnevnice. Predvodeći misu, gvardijan s Plehana fra Anto Tomas podsjetio je koliko i kako vježbamo, treniramo, molimo za strpljivost i snagu Božju u podnošenju svojih križeva. Prikazanje Gospodinovo u hramu ili Svijećnica te blagoslov svijeća i naroda bio je početak misnog slavlja trećeg dana trodnevnice koje je predvodio fra Željko Nikolić, gvardijan iz Tuzle. Za godišnjicu mučeništva fra Lovre Milanovića središnje misno slavlje predvodio je jučer mons. Marinko Miličević, glavni vikar Gospićko-senjske biskupije. Fra Lovro Milanović je ubijen je u 29. godini prolazeći kroz selo Turić kad je odlazio prema Dubravama stricu fra Frani na ispomoć u pastoralnom djelovanju. Po predaji, nosio je pričest bolesniku, a kako je žurio prolazeći pored muslimanskog vojnika Muje Arnauta, nije sišao s konja i na taj mu način, kako se u to vrijeme moralo, iskazao poštovanje, Mujo ga je ubo nožem, a potom mu ispalio u leđa hitac iz kratke puške.

Pokopan u turićkom groblju

Na mjestu fra Lovrine pogibije 2007. godine dovršena je spomen-kapelica kao zavjetni dar obitelji Nike Grgića iz Gornjeg Liporašća. Pokopan je u obližnjem turićkom groblju. Kršćani su odmah poslije smrti smatrali fra Lovru pravim mučenikom te mu se zagovarali u molitvama.

Izvor: vecernji.ba

Izvor: vecernji.ba