PRENOSIMO: Crkvu u povratničkyj župi krasi 25 vitraja umjetnice iz Sirokog Brijega

PRENOSIMO: Crkvu u povratničkyj župi krasi 25 vitraja umjetnice iz Sirokog Brijega

Većinu crkava u Bosni i Hercegovini nakon rata od 1992. do 1995. ili se moralo rekonstruirati ili čak ponovno graditi. Tako se dogodilo i sa župnom crkvom sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramoš¬nici, u Posavini, koju čine naselja Donja Tramošnica, Čardak, Grab, Njivak, Okruglič (dio) i Orlovo Polje. Odmah na početku rata 1992. župa je okupirana, stanovništvo izbjeglo. Tragediju su doživjeli oni koji su ostali jer čekala ih je smrt, devastiranje njihovih mukom stečenih domova, rušenje, a sva pokretna imovina i mehanizacija otuđena im je.

Vraćaju se iz Švicarske

– Župa je koncem 1991. godine imala 2360 katolika i njihov se broj neznatno povećavao sve do početka posljednjega rata. Povratak započinje tek 2000. godine. S dolaskom prvih povratnika vratio se i župnik te se odmah počelo s raščišćavanjem ruševina i obnovom. Ubrzo je crkva osposobljena za liturgiju i u nju se uselilo. Danas župa u Donjoj Tramošnici ima 170 vjernika (oko 14 puta manje, nap. a.), a veliki je potencijal tramošnička dijaspora, gdje je oko 5000 mještana. Desetak obitelji, najviše iz Švicarske, već se vratilo, ne čekajući mirovinu, te u rodnom kraju uživa u trećoj životnoj dobi, pa čalc i mlađi – kaže nam župnik fra Joso Oršolić, pročelnik Vijeća za promicanje svetačkih likova, posebno sluge Božjega fra Lovre Milanovića, fra Šimuna Filipovića i fra Augustina AugustInovića.
Važni jubileji župe obilježavaju se u toj posavskoj župi bez obzira na to koliko je malo vjernika. Iznova potvrđuju svoju privrženost Crkvi kao središtu ne samo duhovnoga već i društvenog života tog podrućja.

– Sada, nakon 20-ak godina, pred nama je proslava jubileja 50 godina župe, 2023, godine. Tada bi se crkva mogla posvetiti, pa je potrebno uraditi ono što traže liturgijski propisi – uređenje s kamenim oltamm, ambonom i svetohraništem ili barem da su od plemenitog materijala.
Jedna od stepenica douređenja su i vitraji. Za našu crkvu sv. Ivana Krstitelja, a na prijedlog angažiranjem fra Nikole Bošnjaka, nacrte za vitraje uradila je akademska umjetnica dr. Ivana Ćavar iz Širokog Brijega. Radionice vitraja iz Zagreba te Akademija u Širokom Brijegu realizirali su a postavljanje je izveo Staklorad iz Tolise – objašnjava župnik fra Joso.
U isplati vitraja, osim glavnog donatora fra Nikole Bošnjaka, sudjelovalo je još 20-ak kumova. – Želim osobito zahvaliti fra Nikoli Bošnjaku na angažiranju pomoći, kao i svim kumovirna i onima koji od srca i radosno potpomažu projekt douređenja naše župne crkve sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici. – Presretan sam što nalazimo snage i u ovin izazovnim vremenima uraditi ovako velika djela. Svi trebamo sve činiti za mir i dobro. Svetko
iz svog okružja.

Možemo promijeniti sivilo

Školska godina tek je počela. svi moramo u školu, u crkvu, na praksu, na njivu, cestu, u ruševine, duhan, a malo i na izlet, hodočašće.
Svi možemo molit, radit, zidat, obnavljat. Neka rnolitve ide u smjeru da svi imamo snage, pameti i mudrosti da promijenimo ovo sivilo. želirno li svoju vjeru potvrditi djelima. onda to pokažimo – poručuje župnik fra Joso Oršolić koji ove godine obilježio 35 godina misništva.

Izvor: Večernji list