Dan Provincije Bosne Srebrene i provincijski Kapitul na Rogožinama

Dan Provincije Bosne Srebrene i provincijski Kapitul na Rogožinama

Dana 14. rujna 2021. godine u župi sv. Marije Anđeoske u Gornjoj Tramošnici svečano je proslavljen blagdan Uzvišenja sv. Križa – zaštitnik Provincije sv. Križa – Bosne Srebrene. Ovaj dan je ujedno bio prilika da se franjevci Bosne Srebrene okupe na tradicionalni Kapitul na rogožinama, godišnje okupljanje svih franjevaca koje seže još do u Franjino vrijeme.

Veliki broj franjevaca u Gornjoj Tramošnici okupio se u jutarnjim satima. U prvom dijelu svu braću je srdačno pozdravio fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene, a zatim i fra Marko Lovrić, župnik župe Gornja Tramošnica, koji je svima poželio srdačnu dobrodošlicu, zahvalivši Upravi Provinciji što su pokazali razumijevanje da ovogodišnji Kapitul na rogožinama bude u posavskom kraju. Riječi dobrodošlice se također upućene fra Boži Vuleti, generalnom vizitatoru naše Provincije, koji je također nazočio ovome skupu.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi uslijedilo je kratko upoznavanje braće s likom fra Lovre Milanovića, bosanskog franjevaca koji je svoj život završio mučeničkom smrću, a za kojega se trenutno vodi kanonski proces beatifikacije. O trenutnim oblicima pobožnosti fra Lovri Milanoviću, prvenstveno u župama Gornja, Donja Tramošnica i Turić, progovorio je fra Joso Oršolić, koji je provincijski pročelnik Vijeća za svetačke likove. Ujedno je pozvao svu braću da u svojim župama promiču pobožnost prema fra Lovri Milanoviću. Na tu nakanu je tiskana i prigodna brošura, s nakanom širenja pobožnosti prema fra Lovri Milanoviću.

U nastavku je uslijedilo predavanje prof. dr. fra Vilija Radmana, definitora Bosne Srebrene i profesora na Franjevačkoj teologiji, koji je je predstavio Ratio formationis Južnoslavenske konferencije provincijskih ministara, uredbu o franjevačkom odgoju. Nakon predavanja uslijedila je rasprava prisutne braće na temu priručnika kao i drugim aktualnim temama iz života Provincije.

U podne je slavljena sveta misa koju je, uz koncelebraciju provincijala fra Joze Marinčića i sve nazočne braće, predvodio fra Bože Vuleta, generalni vizitator naše Provincije koji ovih dana posjećuje braću u posavskom kraju. On je u svojoj homiliji prisutnoj braći posvijestio važnost Kristova križa i goruću potrebu poniznosti.

Nakon svete mise uslijedio je ručak i zajedničko druženje sve prisutne braće. Nakon ručka braća su imala mogućnost hodočastiti na grob Sluge Božjega fra Lovre Milanovića, a u popodnevnim satima su se okupili na aktualni sat, odnosno na bratski razgovor na kojem se razgovaralo o svim aktualnim pitanjima i izazovima s kojima se susreću braća u Provinciji.

FIA