MALA GOSPA: Hodočašće vjernika Tramošnice u Srednju Bosnu

MALA GOSPA: Hodočašće vjernika Tramošnice u Srednju Bosnu

Povod našem hodočašću je rođendan BDM ili Mala Gospa koja se slavi kao drugi patron u župi Novi Šeher. Naime, prije par dana navratili smo na povratku iz Međugorja. Kako je već bila večer, uspjeli smo tek malo vidjeti župnu crkvu, pa smo sada hodočastili Gospi u Šeer moleći zagovor naše majke i svetoga Ilije.

Misno slavlje je predvodio vlč.. Marinko Filipovic, župnik u Radunicama. U svojoj propovijedi nas je upitao kakav dar donosimo svojoj Majci i želimo li poput Marije od malih postati njezina velika i odgovorna djeca.

Kao i pri dolasku, tako i na odlasku, sve nas je pozdravio i blagoslovio župnik fra Vjeko Tomić. Ujedno nas je kratko upoznao s poviješću župe, ratnim stradanjima i obnovi nakon rata, te o pastoralnom radu i događanjima u župi!

Budući da smo imali još dosta vremena do ručka, posjetili smo župu Osovu kod Žepča. Crkva je poslije rata jako lijepo obnovljena; novi strop, klupe, pod i podno grijanje, nove sedilije, ambon, krstionica i oltar koji je prije par dana posvećeni, a posvetu je imao uzoriti, Vinko kardinal Puljić. Župnik fra Antun Perković nam je ukratko predstavio župu, tijek obnove crkve. Također nas je upoznao i sa domaćim sinom fra Vjekom Ćurićen koji je 1998., podnio mučeničku u svojoj misiji u Ruandi, nakon što je uspješno radio na izmirenju Hutua i Tutsa.

Nakon Osove i ručka posjetili smo KŠC Don Bosko, a potom smo navratili u crkvu – svetište sv. Leopolda u Maglaju. Ovo svetište je izgradio don Anto Baković od 1976. do 1978. godine. U svetištu se nalazi replika sobe sv. Leopolda iz Padove, u kojoj je ispovijedao 40 godina. Ova u Maglaju ima prednost pred Padovanskom jer se u njoj i danas ispovijeda.

Također se u ovom maglajskom svetištu nalazi relikvija sv. Leopolda, dio njegove desne ruke kojom je odriješivao grješnike.

Nakon dojmljivog susreta sa sv. Leopoldom u Maglaju, zaputili smo se prema svojoj Tramošnici, te u prvim večernjim satima, moleći sretno stigli svome domu, puni lijepih dojmova i Božjih darova.

Gospo i majko naša Marijo, hvala ti za još jedno prelijepo hodočašće!

Mir i dobro!