Proslava patrona župe 2021.

Proslava patrona župe 2021.

I svanuo najvažniji dan, svetoga Ive rođendan, lijep i sunčan. U jutarnjim satima je bilo nešto oblaka i kao da je slutilo na kišu, a onda se nebo potpuno očistilo od svake sjene i sunce je zasjalo punim sjajem.
Aleja MIRA ili STOTINU IVANA.
Oko 8 i 30 sam otišao u Orlovo Polje. Kod filijalne kapele sv. Juraja bilo je nekoliko auta i 15-ak vjernika. Stidljivo su čekali da vide što će to biti.
Lijepo sam ih pozdravio. Zatim sam iz auta potegao kutiju s majicama i akreditacijama. Rekao sam da ih obuku i započeo molitvu blagoslova naše ALEJE MIRA, blagoslov mjesta, župe i hodočasnika koji su pobožno molili na početku svoga puta.

Onda sam ih upitao što ćemo sada, nema nas puno, a ni pratnja koju smo pozvali-policija, još nije stigla. Svi su se složili da krenemo prema župnoj crkvi. Mala, ali hrabra grupica hodočasnika, s križem na čelu i zastavom župe na kojoj piše: sveti Ivo, moli za nas, žurim korakom, s molitvom i pjesmom je krenulo niz Orlovo Polje, pa desno glavnim drumom kroz Parice, pored Čardaka, te kroz Grab do svoga cilja.
Iz pojedinih dvorišta su pozdravljali vjernici, hrabreći nas. Prva postaja je bila kod Tadije Petrovića, gdje smo uzeli bočice s vodom, jer je vec u 9 sati zvjezdan nemilo pržio. Druga postaja je bila kod djeda Ive Šokčevića. Izišao Ivo da nas vidi i smješka se i čudi. Ali kada smo mu zapjevali pjesmu, lijepo ime Ivo i čestitali imendan i suzu je pustio.
Baba Mara, nudi piće svima, kolačiće i mezu. Uto je stigla i policija, pa vele da su nas čekali u Okrugliću. Mali nesporazum.
No, odmah su preuzeli svoju ulogu i dopratili nas do crkve. A tamo!
Ni manje ni više, u crkvi nas čeka biskup.
Kleknuli smo na koljena i klečeći došli do oltara. Pomalo i sam iznenađen i zadivljen ovom našom malom žrtvom i hodočašćem, uputivši par riječi sve nas je blagoslovio. Bogu HVALA i našem biskupu fra Marku Semrenu.
Njegova uloga je predslaviti sv. Misu PATRONA.

Misno slavlje je započelo u 11 sati, čemu je prethodila svečana procesija i ulazak u crkvu. Crkva je skoro puna, a jos toliko i nešto vise je vjernika vani u hladovini. Poneko je obukao i narodnu nošnju. Misno pjevanje su predvodili: Zbor župe sv. Ane iz Domaljevca i bogoslovi zajednice Mater Redemptoris iz Vogošće kod Sarajeva. Sve su nas oduševili svojim pjevanjem.
Pored biskupa Marka u kocelebraciji je bilo 20-ak svećenika.

Fra Marko je posebno naglasio što nam sv. Ivo može reći za ovo naše vrijeme, kako nas i sada mora vraćati istini i životu. Naime, svjedoci smo kako europski parlament potpisuje deklaraciju o pobačaju koja je protiv života, postali smo robovi materijalnog prestiža i udaljujemo se od kršćanskih vrednota, koje su izgradile Europu, a sada padaju drugi plan. A to znači da sami sebi kopamo grob i krenuli smo na put bez povratka.
Nakon svečanog misnog slavlja i darova koje su članovi župnog vijeća predali biskupu, slavlje je nastavljeno pod šatorom uz obilan ručak.
Posebno je bilo lijepo predstavljanje studenata Mater Redemptoris, koji su iz raznih dijelova svijeta. Neki od njih su dobili i kumove, obitelji naše župe koje će im pomagati u njihovom školovanju.

Ukoliko, a vjerujemo da hoće, uspješno završe svoje školovanje, nadamo se da će i u našoj Tramošnici upriličiti mladomisničko slavlje, kao što sadašnji njihov odgojite don Ante Ljulj, imao nedavno u Srednjoj Slatini. Živi bili pa vidjeli. Ni ovaj puta nije nedostajalo kolo i pjesma grupa Drale&Raščica. Sve je uspješno i lijepo okončano u ranim večernjim satima, na radost svih vjernika i hodočasnika, pa i onih koji nisu mogli doci, jer je sve snimila i zabilježila Tv Posavina!

Mir i dobro!
SVETI IVO, moli za nas!